Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα για τις πειθαρχικές διώξεις των Α.Γ., Α.Β. και Κ. Μ., Γ. Κ., μέλη του συλλόγου ΗΛ/ΜΗΧ και ΜΗΧ/ΜΗΧ Πάτρας.



ΑΠΟΦΑΣΗ του ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές μέσα από τις συνελεύσεις τους και μέσα από τις διεκδικήσεις τους έχουν έρθει σε μεγάλη αντιπαράθεση όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με όλους τους μηχανισμούς που συμβάλλουν με τον πιο άμεσο τρόπο στη νομιμοποίηση και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Απ' την μια οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν πνίξει όλες τις τελευταίες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο στα δακρυγόνα, το ξύλο και τις συλλήψεις, που μόνο σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν το λαό και τη νεολαία ώστε να σταματήσει να κατεβαίνει στο δρόμο και να διεκδικεί. Απ' την άλλη κομμάτια απ' το καθηγητικό μπλοκ απειλούν για πειθαρχικά αγωνιστές και συνδικαλιστές, παίζοντας αντίστοιχο ρόλο με αυτόν της αστυνομίας.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με πρωτοπόρο τον Πρύτανη Παναγιωτάκη, έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση με το φοιτητικό κίνημα. Ένα ζήτημα για το οποίο εξεγέρθηκε πριν 4 χρόνια το σύνολο των φοιτητών, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της Ακαδημαϊκής κοινότητας συνολικά, εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή σαν πρακτική από την Πρυτανεία της Πάτρας σε πλήρη συνεννόηση με τους Προέδρους των επιμέρους τμημάτων. Οι πειθαρχικές διώξεις, όπως αυτές τις οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι τέσσερεις αυτοί συμφοιτητές μας, αποτελούν μια από τις πιο συντηρητικές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Στοχεύουν στο να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν άμεσα οποιαδήποτε ριζοσπαστική μορφή πάλης υιοθετεί το φοιτητικό κίνημα.
Από το Σεπτέμβρη ακόμα, έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη διαδικασία που επιχειρεί όπως λένε να βάλει τέλος στην απειθαρχία των φοιτητών απέναντι στους νόμους και τους κανόνες του Πανεπιστημίου. Η κάθαρση αυτή φαίνεται λοιπόν να περνάει μέσα από την εξόντωση συγκεκριμένων αγωνιστών, την προσωπική στοχοποίηση και τις πειθαρχικές διώξεις και διαγραφή τους από τις σχολές. Στους ηλεκτρολόγους, τότε, με αφορμή το σπάσιμο ενός τμήματος που συζήταγε εν κρυπτώ από τον φοιτητικό σύλλογο για το πρόγραμμα σπουδών, δύο συμφοιτητές μας στοχοποιούνται και κινούνται οι διαδικασίες να απολογηθούν σε πειθαρχικό συμβούλιο. Το όργανο αυτό συγκαλείται εν τέλει από το Δ.Σ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων, κάτι που είναι αντίθετο με τη διάταξη του εσωτερικού κανονισμού για τα πειθαρχικά, αφού το συγκεκριμένο όργανο δεν είναι αρμόδιο για μια τέτοια διαδικασία. Παρόλ' αυτά οι δύο φοιτητές καλούνται το Δεκέμβρη για απολογία και τους αποδίδεται η ποινή της επίπληξης.
Στους ΜΗΧ/ΜΗΧ με αφορμή τη χρήση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου από το σχήμα των Ε.Α.Α.Κ. ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική του φοιτητικού κινήματος και των παρατάξεων εντός του, σε όλα τα ελληνικά ιδρύματα, κινείται κι εκεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα μια διαδικασία προσωπικής στοχοποίησης δύο συγκεκριμένων συμφοιτητών μας, ως υπαίτιων για την χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Στέλνονται επί του προσωπικού επιστολές που τους καλούν να αποχωρήσουν. Μετά την άρνησή τους ακολουθεί μια τακτική από μεριάς του προέδρου του Τμήματος, Παντελάκη, αλλά και του Πρύτανη, Παναγιωτάκη, καμιάς ανοχής. Οι συγκεκριμένοι αρνούνται την παρουσία μιας μεγάλης μάζας φοιτητών, σε γενική συνέλευση του συγκεκριμένου τμήματος, που όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στις εφημερίδες θα συζητούσε για τους δύο αυτούς φοιτητές και την πειθαρχική τους δίωξη. Στη συνέχεια αρνούνται την οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και μακριά από τους φοιτητές που ενδιαφέρονταν, αλλά και από τους ίδιους τους φοιτητές που στοχοποιούνται, κινούν τις διαδικασίες για να περάσουν πειθαρχικό.
Αποκορύφωμα είναι οι δηλώσεις του Πρύτανη στην εφημερίδα Καθημερινή που μιλάει συγκεκριμένα για νέες ποινές στους δύο ηλεκτρολόγους φοιτητές, και για διαδικασίες για πειθαρχικές ποινές και στους δύο Μηχανολόγους φοιτητές. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επίσης σε τοπικά και μη κανάλια, που, χωρίς καν να έχει μιλήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία εντός του Πανεπιστημίου για τα συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς να έχει μιλήσει καν με τους ίδιους τους φοιτητές που στοχοποιεί, ξεκινάει μια ρητορεία για το πώς πρέπει να τιμωρούνται οι παραβατικές συμπεριφορές στο Πανεπιστήμιο και το πώς αυτό απειλείται από τους απείθαρχους φοιτητές. Ταυτόχρονα επαναφέρει ένα θέμα που θεωρούταν λήξαν, αυτό των πειθαρχικών διώξεων των συμφοιτητών μας από τους Ηλεκτρολόγους, που ήδη τους είχε αποδοθεί ποινή επίπληξης προσπαθώντας να την αλλάξει, χωρίς καμιά αφορμή σε εξάμηνη αναστολή φοίτησης με αναστολή. Ακόμα προχωρά αμέσως μετά τις δηλώσεις του αυτές, τη Δευτέρα, 21 Φλεβάρη στην πειθαρχική δίωξη των δύο Ηλεκτρολόγων φοιτητών, προσπαθώντας να τους επιβάλει την ποινή που διακηρύττει.
Πρωτοφανώς λοιπόν στοχοποιούνται πρόσωπα για να θεωρηθεί πως οι αγώνες κινητοποιούνται από προσωπικές παρεκκλίσεις και όχι από την ανάγκη για μια αξιοπρεπή ζωή. Στοχοποεί πρόσωπα για να θεωρηθεί το ζήτημα, πρόβλημα ενός και όχι του συνόλου. Η Πρυτανεία και οι Πρόεδροι των τμημάτων, προτιμούν να τα βάλουν με τον κάθε έναν και ξεχωριστά παρά με όλους και ταυτόχρονα. Η “κάθαρση” του Πανεπιστημίου φαίνεται να περνάει μέσα από την εξόντωση συγκεκριμένων αγωνιστών, την προσωπική στοχοποίηση και τις πειθαρχικές διώξεις και διαγραφή τους από τις σχολές. Η ποιότητα αυτού του πολέμου που κηρύττουν έχει σκοπό να περάσει πολλαπλά μηνύματα στους φοιτητές. Όχι μόνο σε αυτούς που αγωνίζονται αλλά και σε αυτούς που ακόμα το σκέφτονται. Θέλει να δώσει το μήνυμα πως οι παραβάτες τιμωρούνται, πως αυτοί που αγωνίζονται έχουν κόστος στην προσωπική τους ζωή. Κάτι τέτοιο ταυτίζεται αυτή τη στιγμή με τους στόχους της Κυβέρνησης να ψηφίσει το νέο νόμο για την εκπαίδευση, αφού αντί να ποινικοποιούνται και να τιμωρούνται αυτοί που επιχειρούν να καταστρέψουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο επιχειρείται να ποινικοποιηθούν αυτοί που προσπαθούν να το προστατεύσουν, όπως το έκαναν πολλάκις στο παρελθόν, δηλαδή οι ίδιοι οι φοιτητές.
Ως φοιτητικός σύλλογος δεν θα ανεχτούμε την τρομοκρατία σε κανένα συνάδελφό μας, ειδικά όταν αυτή τολμά να ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση μέσα στο Πανεπιστήμιο, η οποία με αίμα κατακτήθηκε από τον ελληνικό λαό και κατοχυρώθηκε με το άσυλο. Δεν θα ανεχτούμε καμία προσπάθεια για συκοφάντηση των αγώνων μας και την αντιμετώπισή τους ως παραβατικές πράξεις, ή την αναφορά των φοιτητών ως “μπαχάλια” ή περιθωριακά παραβατικά στοιχεία. Αντίθετα καταγγέλλουμε το συγκεκριμένο περιστατικό ως πραξικοπηματικό, άνανδρο και αντιπαραθετικό προς τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ως πράξη ρεβανσισμού απέναντι στους φοιτητές, και το καταγγέλλουμε ως κίνηση που αποσκοπεί στο να μεταφέρει το επίπεδο της συζήτησης από την πολιτική και τις συλλογικότητες, στο επίπεδο πολέμου με συγκεκριμένα άτομα και στη δημιουργία προσωπικού κόστους στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.