Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Διακήρυξη ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ.

         Το σχήμα μας είναι ένα σχήμα στη σχολή Μηχανολόγων που επιλέγει να συντονίζεται με τα Ε.Α.Α.Κ.. Οι περισσότεροι από τους αγωνιστές που το απαρτίζουν συμμετείχαν μέχρι και την τελευταία χρονιά στο ενιαίο σχήμα του Αντιλόγου. Μια σειρά μεθοδεύσεις στο εσωτερικό εκείνου του σχήματος κατέληξαν στη διάσπασή του. Οι μεθοδεύσεις αυτές πήγαζαν από μια αντίληψη για τη φυσιογνωμία των σχημάτων που ήταν τελείως διαφορετική από τη φυσιογνωμία των Ε.Α.Α.Κ.
Το κάθε σχήμα των Ε.Α.Α.Κ. είναι μια πολιτικοσυνδικαλιστική οντότητα που λειτουργεί μέσα σε κάποιο κοινωνικό χώρο του Πανεπιστημίου. Στη δικιά μας περίπτωση στη σχολή Μηχανολόγων, καλεί ανοιχτά τα μέλη του συλλόγου που θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική του συζήτηση, μια συζήτηση δημοκρατική που προσπαθεί να γεφυρώσει όλες τις διαφορετικές απόψεις και αν αυτό δε γίνεται να τις καλύψει όλες με την απόφασή του ώστε καμία να μην αποκλείεται. Αντίθετα, μια σειρά από κινήσεις μέσα στο παλιό ενιαίο σχήμα του Αντιλόγου,  σκόπευαν στον αποκλεισμό μιας σειράς συντρόφων από τις διαδικασίες του σχήματος. Ακολουθώντας πιστά οι πρώην μας σύντροφοι την λογική πως το σχήμα είναι το τσιφλίκι της οργάνωσής τους, κατέληγαν με όλο και πιο οξυμένες κινήσεις να προσπαθούν με επιχειρήσεις εκκαθάρισης, να πετάξουν το κομμάτι αυτό που τώρα αποτελεί το σχήμα μας έξω από τον ενιαίο Αντίλογο. Ακόμα και πριν από μια τέτοια διαδικασία, η πρακτική των αποκλεισμών και της καθιέρωσης της πλειοψηφίας ως της μοναδικής άποψης, είχε σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση αγωνιστών που δεν είχαν καμία όρεξη να ασχοληθούν με ένα σχήμα που μιλούσε για ισότιμη έκφραση όλων των συμμετεχόντων και υλοποιούσε άλλα στην πράξη,
Στις διαδικασίες εκκαθάρισης, ξυλοκοπήθηκαν πολοί από μας, από πολλαπλάσιους από εμάς (καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση επέλεγε να λύσει τους συσχετισμούς στους Μηχανολόγους, φέρνοντας τα μέλη της από όλη την Πάτρα) για πάνω από τρεις φορές μέσα στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Αρχικά γιατί οι πρώην μας σύντροφοι ήθελαν να πάρουν τις κάρτες της Ε.Φ.Ε.Ε. και να συγκροτήσουν αυτό το όργανο, όργανο που τώρα εγκαλούν οι Κυβερνητικές παρατάξεις να επαναλειτουργήσει, η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, η Κυβέρνηση, η Ν.Δ. και η Μπακογιάννη. Ύστερα, για να πάρουν τα μέλη τους μόνο και μάλιστα ονομαστικά τις έδρες στο Δ.Σ. του συλλόγου , πραξικοπηματικά κιόλας σε σχέση με τις συζητήσεις που είχε κάνει το ενιαίο τότε σχήμα. Κάτι τέτοιο έγινε σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του συλλόγου μας από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι και τις εγγραφές. Κορύφωση της εκκαθάρισής μας ήταν το να μην μας επιτραπεί να τοποθετήσουμε το τραπεζάκι μας κατά τη διάρκεια των εγγραφών των πρωτοετών και να μοιράσουμε το υλικό μας,.Μια τέτοια κίνηση θεωρείται για μας έξω από τα όρια της Αριστεράς, ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για μια πρακτική που έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν, μόνο από την ΕΚΟΦ και τα ΚΝΑΤ. Η απάντησή μας ήταν τέτοια ώστε να διασφαλίζει και να υπερασπίζεται το δημοκρατικό μας δικαίωμα να μπορούμε ελεύθερα να λέμε την άποψή μας και να μην μπορεί κανένας να κρίνει το αν αυτή θα εκφράζεταιή όχι.
         Παρόλο που δεν θέλαμε να σπάσει το σχήμα του Αντιλόγου, σχήμα με ιστορία και νίκες μέσα στη σχολή των Μηχανολόγων αλλά και πρωτοπόρο σε σχέση με τις κινητοποιήσεις και τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, η διάσπαση έγινε. Σήμερα ολοκληρώνεται η μακρόχρονη διαδικασία (σχεδόν ενός χρόνου) αυτής της διάσπασης. Το αίτημά μας για ισότιμη διάσπαση τελικά υλοποιήθηκε. Το αίτημα της καμίας ονομαστικής εκπροσώπησης στο Δ.Σ. για το οποίο παλεύουμε από τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές μέχρι και σήμερα επετεύχθει. Τις 2 έδρες του σχήματος στο Δ.Σ. (και τις δύο αναπληρωματικές) καταλαμβάνουν τα Ε.Α.Α.Κ., ως Ε.Α.Α.Κ. και πάνω στις έδρες έχουν επίβλεψη και τα δύο σχήματα ισότιμα.
         Από κει και πέρα επιλέγουμε να αλλάξουμε το όνομά μας. Δεν υπήρξε καμία διάσπαση κάποιας συλλογικότητας, στην ιστορία του λαϊκού κινήματος που να μη συνοδεύτηκε από μια αλλαγή ονόματος. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως είμαστε εμείς αυτοί που θα έπρεπε να λεγόμασταν Αντίλογος, καθώς ο Αντίλογος υιοθετούσε πρακτικές αντιπαράθεσης με το καθηγητικό μπλοκ και επιχειρούσε να υπερασπίζει τα συμφέροντα των φοιτητών ακόμα και στην καθημερινότητά τους και δεν υλοποιούσε τέτοιου είδους κινήσεις με μικροπολιτικά κίνητρα. Ο Αντίλογος ήταν ένα σχήμα των Ε.Α.Α.Κ., των οποίων τη φυσιογνωμία δεν παραβήκαμε εμείς για να είμαστε κι αυτοί που αλλάζουμε το όνομά μας. Ο Αντίλογος ήταν ένα σχήμα που κυριαρχούσε η συντροφικότητα μέσα σε αυτό και όχι η αντιμετώπιση της διαφωνίας ως εσωτερικού εχθρού που πρέπει να εξοντωθεί, και γι αυτό εμείς που ποτέ δε ζητήσαμε να αποκλειστούν οι πρώην μας σύντροφοι, από καμία διαδικασία μέχρι και σήμερα, θεωρούμε πως μας αξίζει εμάς να λεγόμαστε Αντίλογος χίλιες φορές περισσότερο απ' ότι αυτοί.
        Θεωρούμε όμως κιόλας ότι για να λύνεται μια δύσκολη κατάσταση πρέπει να υπάρχουν και υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Το σοβαρό πολιτικό ζήτημα για εμάς του πώς αντιμετωπίζεται το Δ.Σ., αν είναι δηλαδή ένα όργανο συγκεκριμένων προσώπων ή όλου του συλλόγου, λύθηκε με το να πάρουν τα Ε.Α.Α.Κ. τις έδρες ως Ε.Α.Α.Κ., ζήτημα για το οποίο οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, από την αρχή της χρονιάς είχαν τη θέση να είναι ονομαστικά καταγεγραμμένοι  οι εκπρόσωποι και με βάση την σταυροδοσία των εκλογών. Αυτό αποτελεί νίκη για μας όχι από μικροκομματικό συμφέρον, άλλα γιατί αφήνει κεκτημένα για τα Ε.Α.Α.Κ. και για το σύλλογο μηχανολόγων. Το όνομα το έχουν ανάγκη όπως φαίνεται οι πρώην μας σύντροφοι και γι αυτό τους το δίνουμε. Έχουν την ανάγκη να επικαλούνται τα παλιά μεγαλεία για να συνεχίσουν να αντλούν μέλη για την οργάνωσή τους, μέλη που θα αντλούν στο κλειστό στέκι των Ε.Α.Α.Κ. στην Πάτρα, ή και σε σπίτια όποτε «δεν κάτσει για το στέκι», έχουν ανάγκη να θεωρούνται αυτοί οι Αντίλογος, καθώς αναβαθμίζουν το πώς φαίνονται προς τα έξω ότι είναι και δεν τους νοιάζει το πώς πραγματικά είναι.
         Οι άξιοι λοιπόν συνεχιστές του Αντιλόγου δεν θα φανούν από το ποιος κράτησε ένα όνομα, αλλά από το ποιος κατάφερε να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φοιτητών, από το ποιος προώθησε τις κινηματικές διαδικασίες. Η Ιστορία τελικά θα δείξει ποιος άξιζε να είναι ο Αντίλογος. Κι αν από δω και στο εξής θα υπάρχει ένας αντίλογος στην πολιτική που θέλει να σκύψουμε το κεφάλι και να ανεχτούμε τη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά μας ως φοιτητές και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι, αντίλογος που θα προέρχεται και από τους πρώην συντρόφους μας και από εμάς τους ίδιους, εμείς τουλάχιστον θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει και ένα Ανάχωμα σε αυτήν την πολιτική, που θα κάνει τον Αντίλογό μας να παίρνει σάρκα και οστά και να πετυχαίνει νίκες στην πράξη, στη σχολή, στο δρόμο, στο κίνημα.


ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ
ΑΝεξάρτητος Αριστερός ΧΩρος ΜηχΑνολόγων