Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Τα πανεπιστήμια και ο χώρος της εκπαίδευσης βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι εξεταστικές αναβάλλονται, οι σχολές κλείνουν και οι φοιτήτες βγαίνουν στο δρόμο για να ανατρέψουν αυτόν τον νόμο-έκτρωμα που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον τους. Ο νόμος, που ψήφισαν η κυβέρνηση μαζί με την ΝΔ, το ΛΑΟΣ και την Ντόρα μέσα στο καλοκαίρι και με τραγελαφικές διαδικασίες κοπτοραπτικής διατάξεων είναι σαφής: Μην αντιμιλάς, διάβαζε συνέχεια και πλήρωνε για να  διαγραφείς ή για να πάρεις ένα διασπάσμενο πτυχίο, διαβατήριο για την ανεργία!! Εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα: Σ'αυτό το πανεπιστήμιο - ΙΕΚ που μας ετοιμάζουν δεν χωράμε. Γι'αυτό και θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ανατραπεί αυτός ο νόμος. Αρκετά ανεχτήκαμε τόσο καιρό αυτή την πολιτική που μας ωθεί στην ανεργία, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση.

Όσα έχει παλέψει και ανατρέψει το φοιτητικό κίνημα τριάντα χρόνια, προασπιζόμενο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, θέλει να τα συντρίψει αυτός νόμος. Διαγράφει τους φοιτητές (ν+2), καταργεί τα ενιαία πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (πιστωτικές μονάδες, διάσπαση του ενιαίου κύκλου σπουδών σε 3+2 χρόνια, ατομικός φάκελος “προσόντων”), καταργεί την φοιτητική μέριμνα εισάγοντας έμμεσα δίδακτρα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μεταφορές), καταργεί το άσυλο επιτρέποντας στις δυνάμεις καταστολής να επιβάλλουν ανά πάσα στιγμή την “τάξη” στα πανεπιστήμια, επιβάλει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με αγοραία κριτήρια (επιχειρηματική δράση, οικονομική ανταποδοτικότητα), επιβάλλει εγκάθετες διοικήσεις (συμβούλια διοίκησης, κατάργηση του λόγου των φοιτητών στα όργανα διοίκησης), δημιουργεί ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών (αλυσίδες, προαπαιτούμενα), επιβάλλει αντιδημοκράτικό τρόπο λειτουργίας στους φοιτητικούς συλλόγους (ψηφοφορία με ενιαία λίστα όπως και στη χούντα!!) και χτυπάει τα κατώτερα καθηγητικά στρώματα.

Προφανώς ο νόμος συνδέεται με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης και τις επιταγές της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) που ασκείται εδώ και καιρό.Στην ίδια λογική κινείται το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, όπως και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το σχέδιο πρώτης απασχόλησης για την νεολαία των 592 ευρώ. Όλα αυτά γίνονται για να διαμορφώσουν ένα πειθήνιο, ευέλικτο και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, που θα γίνει βορά στην εκμετάλλευση της εργοδοσίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια νέα στρατιά ανέργων. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν  γεμάτο φτώχεια,  ανεργία,  λιτότητα και η καθημερινότητα της καταστολής και της εκμετάλλευσης  δεν μας χωράνε. Δεν θα χρεοκοπήσουμε εμείς και οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί, η κυβέρνηση, οι σύμμαχοί της και η αντιλαϊκή πολιτική τους. Το Σύνταγμα και ο ηρωικός αγώνας των πλατειών μας δείχνουν το δρόμο και μας διδάσκουν ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

Απέναντι σε όσους νομίζουν ότι θα δεχθούμε να μας διαλύσουν το μέλλον μας εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα το επιτρέψουμε, αλλά θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο μέχρι να ανατραπεί αυτός ο νόμος. Είναι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα απορρίπτει και καταγγέλλει ένα νόμο στο σύνολό του. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό το πλαίσιο μιας τέτοιας νομοθεσίας. Ξέρουμε ότι είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Όλες οι σχολές, σε πανελλαδική κλίμακα, θα παραμείνουν κατειλημμένες και τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τη ζωντάνια των φοιτητικών συλλόγων, των συνελεύσεων και των αγώνων τους και των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών. 

Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς εντός και εκτός εκπαίδευσης, το λαό να στηρίξει τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτού του νόμου, να στηρίξει τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για την προάσπιση του λαϊκού κεκτημένου του ασύλου, για την υπεράσπιση  του μέλλοντός μας. Η ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου είναι προϋπόθεση για να ζήσει η γενιά μας ζωή με αξιοπρέπεια, είναι παλλαϊκή υπόθεση. Το ποτήρι ξεχείλισε. Στο πλάι της νεολαίας, όλος ο λαός είναι η ώρα να αγωνιστεί για να πέσει αυτή η εγκληματική κυβέρνηση του μνημονίου που μας καταδικάζει στην εξαθλίωση, που πνίγει τους αγώνες μας στα δακρυγόνα και τους ξυλοδαρμούς και καταργεί κάθε έννοια δημοκρατικής ελευθερίας.  Ή αυτοί ή εμείς!!

Τόσο καιρό για το πανεπιστήμιο μιλάγαν όλοι πέρα από τους φοιτητές. Τώρα μιλάμε εμείς και τους δηλώνουμε ότι δεν μας φοβίζουν αλλά μας εξοργίζουν. Θα βαδίσουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα και θα νικήσουμε.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ!   
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·        Να αποσυρθεί άμεσα  ο νόμος-έκτρωμα. Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί. Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου και αποστίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όχι στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας. Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
·        Ανατροπή του μεσοπρόθεσμου, του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Κάτω η κυβέρνηση και η τρόικα.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·        ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/8 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/9
·        ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 1/9 ΣΤΙΣ 18:00 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
·        ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/9 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΕ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ. 
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 05-09 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:ΟΟ.
·        ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ Φ.Σ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.