Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Εξεταστική Ιουνίου. Όταν μας αρνούνται τα αυτονόητα…


Ο νέος υπουργός παιδείας Μπαμπινιώτης, επέλεξε να «συστηθεί» στο φοιτητικό κίνημα με πολύ «ωραίο» και σαφή τρόπο. Το πρώτο πράγμα που έκανε, πέρα από τις διάφορες δηλώσεις για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ήταν να στείλει εγκύκλιο στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που προτάσσει το εξής: Την ακύρωση των επί πτυχίω εξεταστικών που δόθηκαν από την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου το Σεπτέμβρη και μετά, όπως επίσης και όλων των άλλων εξεταστικών που αναπλήρωσαν αυτή του Σεπτέμβρη και την ακύρωση οποιασδήποτε επί πτυχίω εξεταστικής από εδώ και στο εξής.
Δεν τους έφτανε που ψήφισαν ένα νόμο που μειώνει και οριοθετεί το χρόνο σπουδών, που βάζει επιπλέον προϋποθέσεις οικονομικές, «εκπαιδευτικές», ακόμα και προϋποθέσεις πολιτικών πεποιθήσεων και «ακαδημαϊκού ήθους», για να μπορέσει κανείς να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά θέλουν κιόλας να μας αφαιρέσουν οποιαδήποτε διευκόλυνση όταν χρωστάμε μαθήματα μετά τα πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα και σε συνέπεια με τη στάση τους το Φλεβάρη, προσπαθούν να χάσουμε τελείως την επαναληπτική εξεταστική, που δεν διεξήχθη το Σεπτέμβρη λόγω καταλήψεων. Είναι απίστευτο το πώς μόνο και μόνο για να πάρουν εκδίκηση για το ότι οι φοιτητές αντέδρασαν στο νόμο έκτρωμα που ψήφισαν στη Βουλή Αυγουστιάτικα, δεν μπορούν να χωρέσουν 3 βδομάδες εξεταστικής μέσα σε μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά.
Ενδιαφέρον έχει πέρα από τη στάση του Υπουργείου να δούμε και τη στάση κάποιων αγαπημένων μας καθηγητών. Ο χοντροπρύτανης με θάρρος λέοντα, και με τεράστια ρίσκα για την εκπαιδευτική αλλά και την πολιτική του καριέρα, μπήκε πραγματικά στο μάτι του Υπουργού, στέλνοντάς του μέιλ (ή γράμμα με περιστέρι, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα), που του εξηγεί ότι θα τον διευκόλυνε καλύτερα τον Υπουργό να εφαρμόσει τις διαγραφές φοιτητών που υπαγορεύονται από το νόμο στα ν+2 χρόνια, αν άφηνε τους φοιτητές τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος (δλδ μέχρι να γίνουν οι πρώτες διαγραφές), να δίνουν επί πτυχίω εξεταστική. Στις διώξεις που θα ακολουθήσουν στον Πρύτανη από το Υπουργείο μετά την προσπάθειά του να διευκολύνει την εφαρμογή του νόμου στο Πανεπιστήμιο πρέπει όλοι να είμαστε πλάι του.
Στο τμήμα μας, η έτερη επαναστατική μορφή του Πανεπιστημίου, ο Παντελάκης, που έχει με σθένος αντιπαλέψει την εφαρμογή αυτού του νόμου εκτρώματος, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει να συμμετέχουν καθηγητές του τμήματος υποψήφιοι στα συμβούλια διοίκησης, θα επιχειρήσει να αναιρέσει όπως φαίνεται την τελευταία απόφαση του τμήματος που ήταν να αναπληρωθεί η εξεταστική και τον Ιούνη. Η άποψή του είναι πως πρέπει να περιμένουμε τι θα πει η σύγκλητος και να εφαρμόσουμε αυτό που θα βγάλει ως απόφαση. Καταλαβαίνουμε πως κατά βάθος είναι τίμιος και τον έχουν φάει τα κυκλώματα, οπότε θα τον αντιμετωπίσουμε με πολύ αγάπη και συμπόνια για αυτήν του την άποψη.
Οι φοιτητικοί Σύλλογοι μπλόκαραν τη διεξαγωγή των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης και ο νόμος Διαμαντοπούλου παραμένει από την ψήφισή του τον Αύγουστο, ακόμη, ανεφάρμοστος. Η ποινικοποίηση των αγώνων με χάσιμο εξεταστικών περιόδων, και η επιβολή όλο και περισσότερων προϋποθέσεων στους φοιτητές για να τελειώσουν τη σχολή τους με την ταυτόχρονη κατάργηση διευκολύνσεων, όπως η επί πτυχίω εξεταστική, κινούνται τελείως στο κλίμα και τις κατευθύνσεις του νέου νόμου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Με τέτοιους εκβιαστικούς τρόπους επιχειρούν από τη μία να πειθαρχήσουν τη νεολαία και από την άλλη να την κάνουν να τρέχει ισόβιο κατοστάρι, επιβάλλοντάς της να συνηθίζει σε ρυθμούς που σήμερα διαμορφώνονται στην εργασιακή πραγματικότητα μέσω του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Η απάντηση στην πειθάρχησή μας είναι η απειθαρχία και με αυτήν συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Απειθαρχία στις προσταγές και τα διατάγματα του Υπουργείου, συλλογική διεκδίκηση των εξεταστικών μας στα τμήματα και στη σύγκλητο, χωρίς εκπροσώπους και διαμεσολαβητές. Μόνο έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε τις εξεταστικές που δικαιωματικά μας ανήκουν...